top of page

Inte medlem än? Klicka här!

Rättigheter NU!


Såhär i #Pride-tider är det viktigt att komma ihåg hur mycket svårare det var att leva som 🏳️‍🌈 HBTQ för bara några år sedan. Intressant är även att dra paralleller med hur det är att leva som ☂ sexarbetare i Sverige idag, 2019.

🏳️‍🌈 1944 Homosex avkriminaliseras och istället förklaras homosexuella vara "mentalsjuka".

☂ 1998 Sexköpslagen avkriminaliserar inte våra sexuella handlingar men vi patologiseras på ett likande sätt. Sexarbetare ses som för skadade/psykiskt sjuka för att veta sitt eget bästa.


🏳️‍🌈 1944 Avkriminaliseringen leder inte till att acceptansen för homosexuella ökar; homosexualitet anses fortfarande skadligt och omoraliskt.

☂ 1998 Sexköpslagen leder inte till att acceptansen för sexarbetare ökar; prostitution anses fortfarande skadligt och omoraliskt.


🏳️‍🌈 1950 Pastor Karl-Erik Kejne "avslöjar" en "homosexuella liga" och försöker förhindra att den drar in unga män i osunt leverne.

☂ 2011 Kajsa Ekis Ekman "avslöjar" att sexarbetares aktivistföreningar egentligen är en "hallicklobby" som drar in unga kvinnor i prostitution.


🏳️‍🌈 40-70 tal RFSL's medlemmar vågar ej vara öppna. Man använder pseudonymer och nya medlemmar måste rekommenderas av tidigare medlemmar.

☂ 2019 Fuckförbundets medlemmar vågar ej vara öppna. Man använder pseudonymer och nya medlemmar måste rekommenderas av tidigare medlemmar.

☂ 1934 - 1975 Sexarbetare tvångssteriliseras

🏳️‍🌈 1972 - 2013 Transpersoner tvångssteriliseras


🏳️‍🌈 1978 Byxmyndighetsåldern för homosexuella sänks. 15-åringar anses nu kunna ge samtycke till sex oavsett sexualitet.

☂ 2018 En 50 årig kvinna får besök av 5 poliser, en kriminolog och en socialsekreterare som förklarar för henne att hon ej kan samtycka till betalt sex.


🏳️‍🌈 AIDS-krisen. Homosexuella ses som syndiga smittspridare.

☂ AIDS-krisen. Sexarbetare ses som syndiga smittspridare.


🏳️‍🌈 Förr: Beröringsskräcken är stor. Många uttrycker privat att de stödjer den queera kampen men ingen vågar vara öppen utåt.

☂ Förr: Beröringsskräcken är stor. Många uttrycker privat att de stödjer sexarbetares kamp ingen vågar vara öppen utåt.


🏳️‍🌈 Förr: Familjer blir helt förstörda när nån kommer ut som gay. Oro för mobbing, ohälsa och misshandel. En del bryter kontakten.

☂ Nu: Familjer blir helt förstörda när en familjemedlem kommer ut som hora Oro för mobbing, ohälsa och misshandel. En del bryter kontakten.


🏳️‍🌈 1987- 2004 Bastuklubbslagen. Det är olagligt för homosexuella att ha sex på klubb. De tvingas träffas på osäkra platser där de utsätts för våld.

☂ 1998 Sexköpslagen. Det är olagligt för sexarbetare att ha sex inomhus. De tvingas vara på osäkra platser där de utsätts för våld


🏳️‍🌈 2003 Homosexuella tillåts adoptera. Detta efter många års offentlig debatt om deras lämplighet som föräldrar.

☂ 2019 - Sexarbetare ses fortfarande inte som lämpliga föräldrar. Sexarbetare socanmäls, deras jobb används mot dem i vårdnadstvister, barn tvångsomhändertas.


🏳️‍🌈 2009 & 2003 Homosexuella får leva som sambos, respektive gifta sig.

☂ 2017 En man fick 6 månaders fängelse för att ha kört sin flickvän till jobbet. Sexarbetare tillåts i praktiken inte ha vanliga kärleks eller sambo-relationer eftersom partners då kan fängslas.


🏳️‍🌈 Förr: HBTQs förtrycks av civilsamhället. De vågar ej leva med partners. De vräks, avskedas, utpressas, rånas och misshandlas.

☂ Nu: sexarbetare förtrycks av civilsamhället. De vågar ej leva med partners. De vräks, avskedas, utpressas, rånas och misshandlas.


🏳️‍🌈 Nu - HBTQs utvisas till länder där de förtrycks, utsätts för våld och mördas trots protester från RFSL & andra vettiga människor.

☂ Nu - Sexarbetare utvisas till länder där de förtrycks, utsätts för våld och mördas. Ses som det bästa sättet att hjälpa utländska sexarbetare.


🏳️‍🌈 Idag när även straighta och 7-Eleven firar Pride är det lätt att glömma hur totalt normalt homofobi var i samhället. INGEN stod på deras sida.

☂ Tänk på vilka grupper som förvägras sina rättigheter idag. Vilken sida står du på i kampen för mänskliga rättigheter för alla?


53 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page