En av våra medlemmar medverkade nyligen i ett radioprogram om sexköpslagens uppkomst och vilka effekter den fått.
Lyssna på programmet (27 min):
Allt som sades i intervjun fick självfallet inte plats i programmet, här är alla frågor och svar från intervjun med Maggie Strömberg.
Du är ju kritisk till sexköpslagen. Kan du sammanfatta din kritik?
Det är ju inte bara jag som är kritisk mot sexköpslagen. Direkt kritik mot den svenska modellen har uttalats av Amnesty International UNDP, UNAIDS och Commission on Hiv & the Law. Och alla är eniga om att den är direkt skadlig. Även statens egen utredning från 2010 konstaterar att den ökar stigmatiseringen av sexarbetare. Utvärderingen tar upp att trots att det är tillåtet att sälja sex så känner sig sexarbetare jagade av polisen. Av den 300 sidor långa rapporten så var en halv sida tillägnad manliga sexarbetare och en enda sida tillägnad sexarbetares egna erfarenheter av lagen. I det korta stycket framgår det att ”vi hävdar att vi valt sexarbete själva och inte känner oss ofrivilligt påtvingade nånting”, ”att vi inte känner oss lyssnade på och respekterade”, ”att vi blir fråntagna rätten till vår egen fria vilja och omyndigförklarade.” Trots det skriver de att det är helt irrelevant att göra skillnad på frivilligt och påtvingat arbete. Hela utvärderingen är vinklad, respektlös och ett enda omyndigförklarande.
Hur skulle det se ut om vi hade samma syn på gratis sex. Att frivilligt sex och våldtäkt är samma sak? Eller att frivilligt arbete och slaveri är samma sak? Det håller alla med om att det inte är samma sak.
Det står klart och tydligt i utvärderingen att lagen är till för att tvinga bort oss och att alla negativa effekter inte är något att ta hänsyn till vilket jämställdhetsombudsmannen i sitt uttalande anser vara häpnadsväckande och att den ökade stigmatiseringen måste ses som negativt.
Alla har rätt till sin egen kropp. Det är helt orimligt att ha en morallag som gör ”något som är lagligt när det är gratis till olagligt om man betalar för det.”
Utöver det som regeringen själva konstaterat och att våra kunder ses som kriminella för att de saknar närhet så gör kopplerilagen att allt vi rör vid blir olagligt. Vi kan t.ex inte jobba tillsammans, ha en egen plats att jobba på eller få skjuts till en kund. Vi riskerar att bli av med jobb, vänner och familj pga att det är så stigmatiserat att sälja sex. Vi riskerar även att bli vräkta från hus och hem om det kommer fram att man träffar kunder hemma. Det finns inget annat arbete där något sånt skulle ses som acceptabelt. Trakasseri är vad det är.
Hur påverkar kriminaliseringen din situation? Jag förlorar mycket kunder på att vara säkerhetsmedveten. Personer som är hederliga och fina vågar inte verifiera sin identitet innan vi träffats då de är nojiga över att åka fast. Det en mycket otrygg arbetsmiljö att träffa någon helt okänd. Många kollegor har inte råd att vara säkerhetsmedvetna utan löper en mycket större risk att råka ut för våldsamma kunder, trakasserier och falskbokare.
I andra länder där det inte är olagligt att köpa sex behöver inte kunden känna oro över att ge ut sin information på förhand och screening ses som fullt normalt. Skulle något hända så har jag inget förtroende för att jag skulle få hjälp av polisen eller andra myndigheter.
I övrigt visar det på att stödet för att kriminalisera även sexarbetare ökar. När sexköpslagen utformades valde dem medvetet att inte kriminalisera sexarbetarna eftersom vi redan ses som offer. Det arbetas med feminism och jämställdhet men i mina ögon så är det inte värt namnet om inte alla är inkluderade.
Vad skulle du vilja ha i stället? Det enda rätta är en avkriminalisering. I alla om man bryr sig om mänskliga rättigheter. Tunga organisationer som bland annat Amnesty, Human Rights Watch, WHO, ILO, UNDP, UNFPA, den medicinska journalen The Lancet och i princip alla HIV-organisationer i världen över har uttalat stöd för avkriminalisering.
Skulle det vara avkriminaliserat skulle sexarbete reglerades genom befintliga lagar och arbetsrätt, precis som vilket annat arbete som helst. Då skulle vi automatiskt få samma rättigheter som alla andra och en uppsjö av lagar som skyddar oss. Vi måste få bort stigmatiseringen. Att vilja ha närhet är inget fult utan fullt normalt.
Jobbar du för att förändra politiken på något sätt? Jag har haft ett twitterkonto ett tag där jag skriver om smått och stort. Om mitt liv och vad som händer inom politiken runt sexarbete både i Sverige och i världen. Jag har varit passiv medlem i vår riksorganisation RoseAlliance många år. De finns i Sthlm och det känns lite omständigt för mig även om jag är där då och då. Så för att komplettera dem och synas lite mer så har några vänner och jag precis startat en ny organisation i Göteborg som heter Fuckförbundet. Vi vill bjuda in alla sexarbetare till en gemenskap då de flesta inte känner några andra sexarbetare. Man håller jobbet hemligt för vänner och familj, det är påfrestande och man har ingen att prata jobb med. Vi kommer även lobba för en avkriminalisering och förändring av synen på sexarbetare.
Du har ju ett ganska profilerat twitterkonto, vilka lyssnar på dig där? Är det ett sätt att påverka politiker? Lyssnar de? De flesta som följer En eskorts dagbok har nog inte funderat så mycket över sexköpslagens vara eller icke vara innan eller så har de haft en bild för sig utifrån den vinklade bild politiker och media målar upp. Man har matats med åsikter och tvivelaktiga fakta i 15 år. Folk ska tro att det bara är utsatta personer som söker sig till detta och att lagen är det bästa som effektiv. Flera följare har hör av sig och berättar att jag förändrat deras syn på lagen. Jag följer en hel del politiker och lägger mig i diskussioner då och då.
Har du någon bild av hur det var före lagen infördes? Vad har ändrats, på vilket sätt? Jag började efter att lagen införts och var inte så gammal när den kom men jag kommer väl ihåg att jag redan då inte förstod varför vuxna människor inte skulle få göra vad de vill med sin kropp. Bortsett från att myndigheter omyndigförklarar oss och gjort att stigmatiseringen ökar så så ser inte samhället i övrigt ut på samma sätt som innan heller. Tekniken går framåt och nu funkar det på samma sätt som onlinedejting i princip. När lagen kom var internet ännu ganska nytt.
Socialstyrelsen stoltserar med att sexarbetare som går på gatan hade minskat med 50% fram till 2007, som att lagen skulle ha något med det att göra... Alla branscher har förändrats tack vare internet.
Men lagen hindrade inte dig från att börja med detta? Nej. Även om staten inte tror att man är kapabel att välja sexarbete av egen fri vilja så gjorde jag det.
Driver du företag eller jobbar du svart? Hur tänker du kring SGI, skatt, pension? Skatteverket säger olika till olika personer. Vissa får till och med höra att man inte kan skatta på sexarbete eftersom vi rent teoretiskt inte kan ha några kunder. Samtidigt har skatteverket förutfattade meningar om att vi drar in hysteriska summor pengar och man riskerar att upptaxeras. De har ingen skyldighet att ha bevis för summan de uppskattar en till utan du måste själv bevisa vad du tjänat. När du ska skriva i f-skatt måste man även precisera vad företaget sysslar med. De flesta sexarbetare vill inte ha detta registrerat i sitt namn och om du ljuger i ansökan riskerar den att inte bli godkänd. Moment 22.
Du är ju ganska öppen. Gör den här intervjun med mig. Har en hemsida med bilder. Varför väljer du att vara det? Påverkas det på något sätt av lagen? Om ingen vågar öppna munnen kan vi inte påverka nånting. Nånstans måste man välja om man går med på att bli diskriminerad och stigmatiserad eller om man vill försöka åstadkomma en förändring trots att vi hela tiden motarbetas och försöker tystas. Andra aktivister som lobbar för rättigheter blir inte ifrågasatta på samma sätt.
Många med en mer liberal syn på sexköpslagen säger att man måste skilja på de som säljer sex frivilligt och ofrivilligt. Hur gör man den åtskillnaden? Vad är tvång/frivillighet? Går desperation till exempel att definiera som tvång? Att ena parten får betalt hör inte till sammanhanget. Samtycke är skillnaden på tvång och frivillighet. Rättigheten att säga ja eller nej till sex gäller för alla, även sexarbetare. Genom säga att allt betalt sex är tvång undergräver lagen snarare vår rätt till självbestämmande i den frågan.
Att desperation tvingar människor att jobba är inget som är exklusivt inom sexbranschen, det är tvärtom en förutsättning för den kapitalistiska, globala värld vi lever i. Varför tror du att desperata människor plötsligt skulle få fler möjligheter om de tvingas sluta sälja sex? Vinner desperata människor på att deras jobb kriminaliseras och att det svenska samhället gör allt för att göra deras jobb och liv svårare? Även desperata människor behöver rättigheter och trygghet!
När jag läser din hemsida verkar du ha stora möjligheter att ställa krav på dem du träffar, i allt från regler kring hur de får kontakta dig till hur träffarna går till. För dem som säljer sex och inte har samma möjlighet, fyller sexköpslagen en funktion för dem? Vad finns det för andra sätt för politiken/lagen att hantera deras situation? Ska man ens göra det? Vad skulle det vara för funktion? Att de kan polisanmäla om något händer? De handlingar som sexarbetare kan tänkas vilja polisanmäla så som våld eller tvång är ju även olagliga utan sexköpslagen! Sexköpslagen har istället lett till en större misstro till polisen hos sexarbetare i Sverige. Vi jobbar i en kriminaliserad miljö och varje kontakt med polisen äventyrar vår inkomst.
Alternativet, att avkriminalisera sexarbete, hade varit ett bättre och säkrare alternativ för både mig och mina kollegor. Vi hade inte behövt vara rädda för polisen längre utan kunnat anmäla missförhållanden på jobbet precis som alla andra yrkesgrupper. Vi hade till exempel kunnat gå till polisen om någon kund vägrar betala. I nuläget konfiskerar polisen våra intjänade pengar när de “räddar” oss. Även kunder hade kunnat gå till polisen om de sett sexarbetare behandlas illa. Avkriminalisering skulle även innebära säkrare arbetsplatser. Att kunna jobba tillsammans på bordell eller på hotell med kameror.
Kan du se några andra fördelar med sexköpslagen? Det skulle väl vara att Sverige kan skryta internationellt kanske? Men för oss sexarbetare ser jag inga fördelar.
När jag intervjuade en politiker som jobbat med lagen sa hon att det delvis finns ett syfte med att det ska bli svårare för de som säljer sex. Samhället vill inte ha sexköp och då fyller ett försvårande en bra funktion, det kan få folk att söka sig till andra jobb. Hur ser du på det resonemanget? Jag är inte beredd att offra min och mina kollegors säkerhet för någon politikers radikal-feministiska utopi som i själva verket varken är solidarisk eller feministisk.
Hon såg också sexköp som ett slags mäns våld mot kvinnor, ett uttryck för en könsmaktsordning där kvinnor är underordnade. Vad tänker du om det? Att vi lever i ett patriarkat där män är överordnade är ingen hemlighet. Sexism och orättvisor präglar alla delar av samhället och alla branscher. Sexbranschen är unik bara i det faktum att det är den enda bransch där kvinnor tjänar mer än män för samma jobb. Istället för att straffa de kvinnor som försöker göra det bästa av situationen, stärk vår position och våra rättigheter. Stötta oss i vår kamp. Lyssna på oss och fråga vad vi behöver istället för att omyndigförklara oss och göra oss till offer.
Comments